Tandarts volledig terugbetaald
Sinds 2009 wordt de basis mondzorg voor kinderen jonger dan achttien volledig terugbetaald. Maar dat leidt niet tot een betere mondhygiëne of een regelmatiger tandartsbezoek. Gemiddeld nemen ouders hun kinderen op zesjarige leeftijd voor het eerst mee naar de tandarts. Hierbij komen de socio-economische statusverschillen al onmiddellijk bovendrijven. Socio-economisch minder gestelde gezinnen wachten langer om voor het eerst met hun kroost naar de tandarts te gaan dan de hogere klassen.
Slechte voeding
Amper 24 procent van de Vlaamse jongeren gaat jaarlijks op controle. Slechts de helft heeft geen tandbederf, zeventien procent moet een tand laten vullen en veertien procent heeft tandplak. Yoleen Van Camp wijst naar het verslechterde voedingspatroon. “Ook bij jongeren nemen overgewicht en obesitas problematische proporties aan. Het consumeren van gesuikerde en geraffineerde producten, frisdranken en vezelarme voeding hebben niet alleen een invloed op het gewicht van jongeren maar zijn ook nefast voor het gebit.”
Gezondheidszorg naar deelstaten
In Wallonië en Brussel is de toestand nog slechter dan in Vlaanderen. Niet alleen gaan ze minder naar de tandarts, ze vertonen ook meer tandproblemen. Volgens Kamerlid Van Camp hangt dat samen met de gemiddeld slechtere socio-economische toestand in die regio’s. “Uit de gezondheidsenquête weten we dat in Brussel en Wallonië meer jongeren kampen met overgewicht en obesitas, dan in Vlaanderen. Een reden te meer in om de gezondheidszorg op het niveau van de deelstaten te organiseren”, besluit Yoleen Van Camp.